Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kryssningsrekord i Stockholm

Antalet kryssningspassagerare i Stockholms hamnar slår nytt rekord i år. Foto: Ulo Maasing.

Antalet kryssningspassagerare i Stockholms hamnar slår nytt rekord i år. Foto: Ulo Maasing.

Antalet kryssningspassagerare i Stockholms Hamnar slår rekord i år. Totalt 600 000 passagerare är en ökning med 22 procent sedan i fjol. Passagerarna spenderar över en halv miljard kronor i Stockholmsregionen och skapar också många arbetstillfällen. För bussbranschen är kryssningsrederierna en stor uppdragsgivare – alltför stor enligt Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén(MP).

– Varje månad sedan nästan ett år tillbaka har Stockholm vuxit som internationell besöksdestination. Omsättningen från kryssningspassagerarna är viktig för både besöksnäringen och hela Stockholmsregionen, säger Thomas Andersson, vd på Visit Stockholm.

Under säsongen för internationella kryssningsfartyg, maj till oktober, gästade 263 fartyg Stockholms Hamnar. Av dessa var rekordmånga, 73 fartyg, så kallade turnaround med passagerare som inleder och/eller avslutar sin kryssning i Stockholm. Passagerarna spenderar då ofta en extra dag och natt i land vilket gynnar turistnäringen ytterligare.

Kryssningsresenärerna spenderar sammanlagt över en halv miljard kronor på sightseeing, hotell, restauranger och shopping i Stockholm.

– Det är positivt att passagerarna ökar och att Stockholm behåller sin popularitet som kryssningsdestination när vi samtidigt utvecklar och anpassar kajer för att kunna erbjuda rederierna riktigt bra service, säger Stefan Hansson, styrelseordförande Stockholms Hamn.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)