Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skärpta krav på vinterdäck på buss och lastbil

Infrastrukturminister Tomas Eneroth vill vässa kraven på vinterdäck för bland annat tunga bussar. Foto: Jan Lipka/Regeringskansliet.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth vill vässa kraven på vinterdäck för bland annat tunga bussar. Foto: Jan Lipka/Regeringskansliet.

Regeringen vill skärpa kraven på vinterdäck på tunga fordon. Det innebär att tunga fordon i framtiden ska ha vinterdäck på samtliga hjul och eventuella släp. Idag är det bara krav på att tung lastbil, tung buss och personbil klass II med en totalvikt över 3,5 ton vid färd på väg ska vara försedd med vinterdäck eller likvärdig utrustning på fordonets drivaxlar den 1 december – 31 mars när vinterväglag råder.

Regeringen har nu skickat ut en promemoria på remiss. I promemorian föreslås att samtliga hjul ska ha vinterdäck under perioden den 1 december–31 mars när vinterväglag råder. Dessa regler gäller redan för personbilar och andra lätta fordon.

– Trafikolyckor med tunga lastbilar och bussar kan få mycket allvarliga följder i form av dödsfall och allvarligt skadade. Det är därför viktigt att de tunga fordonen använder rätt däck för de förhållanden som gäller när de framförs.

– Jag tror att ett skärpt krav på vinterdäcksanvändning kan bidra till bättre trafiksäkerhet och att det är i linje med arbetet med nollvisionen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth(S).

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)