Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bergkvarabuss får ny huvudägare – Mellström kvar som minoritetsägare och vd

Göran Mellström och hans bror Ronny säljer 60 procent av aktierna i Bergkvafrabuss´ moderbiolag Mekka Traffic till en investeringsfond. Foto: Ulo Maasing.

Bergkvarabuss, som hittills varit Sveriges största familjeägda bussföretag, får ny huvudägare. Den europeiska infrastrukturfonden Cube II tar över 60 procent av aktierna i Bergkvarabuss´ moderbolag Mekka Traffic AB, medan Göran Mellström kommer att äga resterande 40 procent. Mekka Traffic äger 100 procent av aktierna i Bergkvarabuss AB. Göran Mellströms bror Ronny, som hittills har varit delägare i företaget lämnar sitt aktieinnehav.

– För att säkerställa successionen och skapa fortsatt långsiktig trygghet och utveckling har vi beslutat sälja en andel av aktierna. Valet har fallit på den europeiska infrastrukturfonden Cube II. Vår avsikt och förhoppning är att familjen fortsatt ska utgöra en betydande ägare under överskådlig tid.

– Avgörande har varit att Cube II redovisar en investeringshorisont på 12-15 år. De har god kompetens på området, ett väl utbyggt nätverk och ett okomplicerat arbetssätt, förklarar Göran Mellström.

Transdevman i toppen för de nya ägarna

Jérôme Jeauffroy, Managing Partner för Cube, har varit ledare för Cube sedan 2008. Cube har sedan dess investerat i bnland annat kollektivtrafik, energiförsörjning, och miljö.

Innan Jérôme Jeauffroy kom till Cube var han verksam inom Veolia Transport (som nu heter Transdev). Där arbetade han med såväl företagsförvärv som organisk tillväxt. Han var också vd för Veolia Transport i Europa, Mellanöstern, Afrika, Latinamerika och Stillahavsområdet. Som vd var han ansvarig för en omsättning på 2,7 miljarder euro och 45 000 medarbetare i 25 länder.

– Göran Mellström besitter en imponerande kompetens och har utvecklat Mekka Traffic/Bergkvarabuss till ett av de främsta charterbuss- och kollektivtrafikbolagen i Sverige. Vi på Cube ser fram emot att tillsammans med honom och övriga medarbetare verka för en fortsatt positiv utveckling av bolaget, kommenterar Jérôme Jeauffroy, Managing Partner, Cube.

– Det nya samarbetet blir en språngbräda. Branschen går en spännande tid till mötes, där teknikutvecklingen går rasande snabbt, med bland annat elektrifieringen inom kollektivtrafiken i fokus. Dessutom är turistnäringen den näring i världen som ökar snabbast. Det skapar många möjligheter och med större resurser kan vi kraftfullt anta de utmaningar vi står inför. Jag välkomnar Cube ombord, säger Göran Mellström.

Mekka Traffic AB kommer efter den planerade ägarförändringen att ägas till 60% av Cube II och till 40% av mig. Bergkvarabuss AB kommer även efter ägarförändringen att vara ett helägt dotterbolag till Mekka Traffic AB.

Då Cube har verksamhet i flera länder, liksom Mekka Traffic AB, är affären beroende av berörda konkurrensmyndigheters godkännande.

– Cube II:s investering innebär att man blir ny huvudägare. Man har för avsikt att driva verksamheten oförändrat. Inträdet kommer att ge företaget större ekonomiska muskler och goda förutsättningar för en fortsatt expansion, såväl organiskt som genom förvärv. Inga personalförändringar är planerade och man är mån om att behålla nyckelpersoner. Själv kommer jag att sitta kvar som vd, säger Göran Mellström.

Cube Infrastructure Managers är baserat i Luxemburg och Paris. Företaget förvaltar Cube Infrastructure Fund (”Cube I”) och Cube Infrastructure Fund II (“Cube II”) i sin egenskap av alternativ investeringsfondförvaltare. Totalt förvaltat kapital uppgår till ca. € 1.5 miljarder. Investerarna består till hälften av pensionsfonder från Tyskland och Frankrike. Den andra hälften består av pensionsfonder från övriga Europa samt Nordamerika.

Bergkvarabuss har drygt 1250 fordon och Mekka Traffic-koncernen sysselsätter cirka 2000 årsanställda.

Bergkvarabuss AB ingår i Mekka Traffic-koncernen, där även Maxli Travel Group (Scandorama / Ölvemarks Holiday), Traveller Buss AB , Sohlberg Buss, Fjällexpressen och Elite Traffic GmbH ingår. Företaget är delägare i det danska bussbolaget Anchersen ApS samt det norska bolaget Busscharter.no. Koncernen omsätter ca 2 miljarder kronmor, inräknat intressebolag 2,3 miljarder kronor.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)