Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina kör förarlöst i Köpenhamn

Snart med förarlös trafik. En av alléerna på campusområdet vid Danmarks Tekniska Universitet i Lyngby, Köpenhamn. Foto: DTU.

Bussoperatören Nobina kommer under tre år att ansvara för och driva ett pilotprojekt med självkörande bussar i Storköpenhamn. Piloten, som är den största i Danmark av sitt slag, genomförs i ett unikt samarbete mellan kommunerna i LOOP City, Albertslund och Gladsaxe, Nobina samt IBM, Roskilde Universitet (RUC) och Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Projektet omfattar fyra självkörande, autonoma, bussar. Dessa kommer först att testas på två utvalda områden där DTU campus i Lyngby står först på tur och sedan i Albertslund.

Projektet stöds av EU: s program Urban Innovative Actions.

– Det är mycket glädjande att vi på nytt fått förtroende att driva ett projekt med självkörande fordon tillsammans med våra samarbetspartners i Danmark. Det är samtidigt ett kvitto på den kunskap om såväl teknik som regelverk som vi byggt upp från olika tester och försök med självkörande bussar i Sverige, säger Peter Hafmar vd på Nobina Technology.

– Utvecklingen går allt snabbare och självkörande bussar är inte längre en teknikfråga – utan snarare en kollektivtrafikfråga. Självkörande bussar blir ett viktigt komplement till kollektivtrafiken för att erbjuda en bättre framkomlighet, resor hela vägen dörr till dörr samtidigt som de avlastar infrastrukturen och möjliggör för framtidens stadsplanering,

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)