Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussgods i Norrland fortsätter med tre län istället för fyra

Övriga norrlandslän går vidare med att skapa ett gemensamt bussgodsbolag trots att Jämntland/Härjedalen lägger ner bussgodset. Foto: Ulo Maasing.

Övriga norrlandslän går vidare med att skapa ett gemensamt bussgodsbolag trots att Jämtland/Härjedalen lägger ner bussgodset. Foto: Ulo Maasing.

Trots att politikerna i region Jämtland/Härjedalen har beslutat att avveckla Bussgodsverksamheten i regionen fortsätter arbetet med att bilda ett större länsövergripande bussgodsbolag i Norrland. Kollektivtrafikmyndigheterna i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland uttalar nu en tydlig vilja att skapa ett gemensamt bolag med tre ägare istället för fyra.

”Bussgodsverksamheten behövs, inte minst för människor och företag i de lite mer glest befolkade delarna. Hur lösningen angående Bussgods till och från Jämtland ska se ut är inte klart i dagsläget, men vi jobbar för att hitta bra lösningar så att våra kunder även fortsättningsvis upplever att Bussgods är ett heltäckande system”, förklarar de tre kollektivtrafikmyndigheterna i ett pressmeddelande.

– Vi tror att verksamheten kan bedrivas mer effektivt och bättre om vi samverkar. Även om beslutet i Jämtland känns tråkigt, så ser vi ingen anledning att ändra på den tänkta inriktningen, säger Kenneth Johansson, myndighetschef vid kollektivtrafikmyndigheten och representant för ägaren till Bussgods i Norrbotten.

Den förra tidplanen byggde på att det nya Bussgodsbolaget skulle vara bildat till årsskiftet 2017/2018. Utvecklingen i Jämtland Härjedalen gör att det inte går. Nu är de tre länen inriktade på att ha ett nytt bolag till årsskiftet 2018/2019.

– Tyvärr kommer arbetet för ett gemensamt Bussgodsbolag att ta lite tid eftersom besluten måste tas om i alla instanser, säger Camilla Fahlander, myndighetschef vid kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland.

– Under tiden som arbetet mot ett gemensamt bolag pågår fortsätter verksamheten som vanligt ute hos våra stationer och ombud, vilket innebär att kunderna kan fortsätta nyttja Bussgods, säger Harriet Söder, vd Länstrafiken i Västerbotten.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)