Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lasse Åberg förlorade tvist om klädsel med Luleå Lokaltrafik

Lasse Åberg förlorade en tvist med Luleå Lokaltrafik om klädseln i en del av LLT:s bussar. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons.

Lasse Åberg förlorade en tvist med Luleå Lokaltrafik om klädseln i en del av LLT:s bussar. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons.

Konstnären, musikern och skådespelaren Lasse Åberg har förlorat en tvist med Luleå Lokaltrafik., LLT. Tvisten gällde stolsklädseln på en del av LLT:s nya bussar som Lasse Åberg ansåg vara ett plagiat av en hans egna tygdesigner. Icke, säger Svensk Forms Opinionsnämnd som nu har avgjort tygtvisten.

Det aktuella tyget på stolarna i vissa av LLT:s bussar är blått med silhuetter på kända byggnader i Luleå. Tyget har designats av en designbyrå för LLT:s räkning.

Lasse Åberg, däremot, anser att tyget är ett plagiat på ett av hans klassiska verk, det tyg som han redan på 1990-talet designade till stolarna på Stockholms tunnelbanevagnar. Det tyget är också blått men med profiler på kända Stockholmsbyggnader.

Buss utan plagierad klädsel. Foto: Ulo Maasing.

Buss utan plagierad klädsel. Foto: Ulo Maasing.

En dam från Umeå uppmärksammade Åberg på stolstyget i Luleå.

Lasse Åberg anmälde saken till Svensk Forms opinionsnämnd.

Nämnden har nu tagit ställning och anser att Åbergs textilmönster är upphovsrättsligt skyddat, men menar samtidigt att stolstyget hos LLT påtagligt skiljer sig från Åbergs tunnelbanetyg. Följaktligen finns det inget intrång i upphovsrätten.

Därmed låter Åberg saken bero.

– Jag tyckte att det var värt att påpeka att mönstren är väldigt lika. Men som det är nu är det ingen större idé att tjafsa vidare om det, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)