Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Londonbussar kör på kaffe

Med kaffe i tanken? Foto: Ulo Maasing.

Ta en fika och hjälp busstrafiken att bli miljövänligare! Från och med idag kör faktiskt vissa Londonbussar på kaffe, eller snarare kaffeolja som utvinns ur kaffesump och restprodukter som uppstår när man mal kaffebönor. Kaffeoljan blandas med diesel till biodiesel.

Det är det brittiska teknologiföretaget Bio-bean som ligger bakom, även om det inte handlar om några jättevolymer. Företaget uppger att man har producerat nog med kaffeolja för att driva en buss ett helt år.

Kaffeoljan blir ett tillskott till den satsning på biodrivmedel som Transport for London allt mer satsar på. Sedan tidigare nyttjar man matolja och talg från köttindiustrin, men det här är första gången man använder sig av kaffeolja, uppger det brittiska radio- och TV-företaget BBC.

Enligt Bio-bean åstadkommer Londonborna 200 000 ton kaffesump varje år. Företaget tar vara på rester av malet kaffe från både kaféer och fabriker som producerar snabbkaffe. Oljan blandas med diesel till B20, alltså en biodiesel som består av 80 procent diesel och 20 procent biodiesel.

Bio-bean bedömer att det bara krävs att Londonborna dricker lite drygt 2,55 miljoner koppar kaffe för att producera tillräckligt med B20 för att hålla en buss rullande ett år.

 

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)