Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Östersund nobbar invit från Länstrafiken om huvudmannaskap

Östersund står på sig trots invit från Länstrafiken. Foto: Wikimedia Commons.

Länstrafiken i Jämtland/Härjedalen vill även i fortsättningen vara huvudman för busstrafiken i Östersund. Sedan det på torsdagsmorgonen blev känt att Östersunds kommun själv vill vara huvudman för stadsbussarna har Länstrafiken kommit med en invit om ett fortsatt huvudmannaskap. Men inviten får nobben av Östersund.

– Vi måste själva ha ansvaret över vår samhällsplanering från början till slut. Det inkluderar hur vi löser Östersunds infrastruktur och kollektivtrafik, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson(S) till Östersunds-Posten.

Länstrafikens vd Per David Wennberg reagerar mot utspelet från Östersund.

– Östersunds kommuns utspel förvånar oss. Länstrafiken upplever inte att kommunen haft någon dialog med oss, än mindre några formella diskussioner i den här frågan, säger han till tidningen.

– Vi vill gärna fortsätta utveckla Östersunds stadstrafik.

I ett pressmeddelande från Länstrafiken tillbakavisar man påståenden från Östersund om att Länstrafiken stoppat utökad stadstrafik av ekonomiska skäl.

– Det är inte korrekt. Alla kommuner i region Jämtland/Härjedalen har möjlighet att göra tilläggsköp, heter det i pressmeddelandet.

Men AnnSofie Andersson menar att det inte handlar om tilläggsköp.

– Vi behöver ha den fullständiga kontrollen över stadens samhällsplanering. Och där är busstrafiken en väsentlig del. Inte minst om vi ska kunna leva upp till målet om ett fossilfritt Östersund 2030, säger hon till Östersunds-Posten.

 

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)