Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Förskolebussar från Finland till Växjö

Finska förskolebussaar ska köra i Växjö. Bild: Växjö kommun.

Förskolebarn i Växjö kommer snart att kunna åka i finska bussaar. På onsdagen vann finska Kiitokori Oy Växjös upphandling av förskolebussar, alltså rullande förskolor. Om ett halvår beräknas bussarna kunna hämta upp sina första grupper med förskolebarn. Kiitokori Oy, som en gång i tiden var en välkänd nordisk busskarossör, är numera nischat på att tillverka specialfordon.

Förskolebussar används redan på flera håll i landet. Bland annat har Malmös erfarenheter varit viktiga när utbildningsförvaltningen i Växjö har planerat den framtida organisationen av bussarna.

I avtalet finns även möjlighet för Växjö kommun att vid behov köpa in en tredje buss.

Förskolebussarna kommer att vara rikt utrustade. Allt från självklarheter som anpassade barnstolar och toaletter till förvaring av kläder, lekmaterial och värmeskåp för mat finns.

På utbildningsförvaltningen i Växjö pågår nu förberedelser inför uppstarten, där man tittar ännu närmare på det pedagogiska arbetet, säkerhet, personal och organisation.

Avtalsspärr, det vill säga tiden där en anbudsgivare kan ansöka om överklagan, går ut den 4 februari.

– De två förskolebussarna kommer att bli ett välkommet och flexibelt inslag i våra verksamheter. Bussarna ökar valmöjligheterna för vårdnadshavarna, och barnen får unika chanser att upptäcka och utforska nya platser i vår fina natur. Det blir en spännande utveckling av utomhuspedagogiken, säger Pernilla Tornéus, ordförande i utbildningsnämnden i Växjö.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)