Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Landsting räknade 30 procent fel på bygge av bussgarage

Bussgarge i Ludvika blir 30 procent dyrare än kalkyklerat. Bild: Riksbanken.

Kostnaderna för bygget av ett nytt bussgarage i Ludvika spräcker landstingets kalkyler med omkring 30 procent – eller mer om man utgår från dåvarande Dalatrafiks tidigare kalkyler, skriver Nya Ludvika Tidning. Garaget ska ersätta ett gammalt, slitet bussgarage i Ludvika som står i vägen för en vägombyggnad.

Först räknade Dalatrafik med en tomt på 12 000 kvadratmeter och en byggnad på cirka 3 000 kvadratmeter. Då kostnadsberäknades bygget till omkring 40 miljoner kronor. När landstinget senare i fjol skulle upphandla bygget hade projektet svällt till 20 000 kvadratmeters tomt och 4 200 kvadratmeter byggnad. Landstinget kalkylerade då med 55 miljoner i kostnad.

När sedan bygget upphandlades landade kostnaderna på närmare 70 miljoner kronor hos den lägsta anbudsgivaren, medan övriga anbud låg på 75 –80 miljoner.

Nu ska landstinget i Dalarna undersöka hur det kommer sig att skillnaden mellan kalkyl och anbud blev så stor.

Att både tomt och byggnad blev större än ursprungligen tänkt förklarar Bengt Hamelius vid Landstingsfastigheter i Dalarna med att kraven hade ökat.

– Vi behöver få plats för fler bussar i olika storleken och förbereder att samtliga fordon i framtiden kan vara eldrivna och laddas i bussgaraget. 32 större bussar ska få plats och dessutom 20 mindre bussar, säger han till tidningen.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)