Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya biljettläsare och betalmöjligheter i SL-trafiken

Nya biljettläsare införs i SL, trafiken, både på bussar och, som på bilden, i biljettspärrar. Foto: SL.

SL, det vill säga Trafikförvaltningen i Stockholms län landsting, har av politikerna fått i uppdrag att under året installera biljettläsare för mobilbiljetter på bussar, pendelbåtar och i SL-trafikens spärrar. Minskat fusk och enklare biljettköp för resenärerna blir effekten. Det ska nu också bli möjligt för resenärerna i Storstockholm att betala resan med swish.

Kostnaden för den fasta utrustningen beräknas bli 60 miljoner kronor. Nyttan är att det blir enklare att resa och lättare för trafikförvaltningen att komma åt problemet med falska biljetter.

– Med nya biljettläsare för att läsa av mobilbiljetter kan alla resenärer passera genom de automatiska spärrarna. Dessutom finns ett utbrett problem med fusk med mobila biljetter, framför allt på bussarna, vilket det nu blir lättare att komma åt, säger Henrik Palmér, ansvarig för intäkter på trafikförvaltningen.

För två år sedan testades 100 optiska SMS-läsare på ett urval bussar i länet, i ett försök som visade sig mycket positivt. Enligt busschaufförerna visade sig cirka 30-40 procent av mobilbiljetterna vara ogiltiga och resenärerna ombads köpa ny biljett.

inför den 1 februari möjlighet att utöver med bankkort även betala med swish vid köp av biljett i appen SL Reseplanerare och biljetter. Samtidigt försvinner valet att betala med faktura och övergången till en ny leverantör av betaltjänster träder i kraft.

SL hoppas också att i framtiden kunna erbjuda resenärerna att köpa alla typer av biljetter i appen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)