Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stadsutveckling i fokus för EU – men svensk fossilfrihet hotas

Den svenska delegationen i UITPs EU-kommitté, fr v Anna Grönlund Sveriges Bussföretag, Jens Plambeck Trafikförvaltningen SLL och Helena Leufstadius Svensk Kollektivtrafik diskuterade bland annat EUs nya plattform för stadsutveckling i Bryssel förra veckan.

EU-kommissionen planerar att nästa år lansera en ny plattform för stadsutveckling, en ny Urban Agenda. Den ska bland annat innehålla en rad förslag, och lagförslag, som gäller kollektivtrafik och sådant som påverkar kollektivtrafiken. Men redan nu finns förslag som har kritiserats skarpt från den svenska kollektivtrafikbranschen liksom från UITP, den internationella kollektivtrafikunionen.

EU:s nya urbana agenda var en av de frågor som diskuterades när UITP:s EU-kommitté möttes i Bryssel den gångna veckan. Den svenska delegationen utgörs av Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik, Jens Plambeck, Trafikförvaltningen Stockholms Läns Landsting och Sveriges Bussföretags vice v d Anna Grönlund.

I EU:s nya Urban Agenda finns frågor som berör klimatpåverkan, luftkvalité, stadsplanering och projektfinansiering för ökad effektivitet i den europeiska kollektivtrafiken. Men redan nu har EU-kommissionen lagt fram förslag som kommer att ha en stor betydelse för hur EU:s nya Urban Agenda utformas.

Det gäller bland annat EU-kommissionens förslag på ett nytt direktiv för rena fordon. Förslaget har fått hård kritik från såväl UITP som från företrädare för den svenska kollektivtrafikbranschen, bland dem Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik. Man menar att EU-kommissionens förslag, om det genomförs, begränsar möjligheterna till en omställning till en fossilfri fordonsflotta. Förslaget pekar bara ut ett begränsat antal tekniker för bland annat bussar som klimatsmarta. Biodrivmedel finns exempelvis inte alls med i den första versionen av förslag, som nu är ute på remiss.

Ett av syftena med den nya plattformen är att lyfta fram goda exempel. Under sommaren kommer EU att publicera en webbaserad heaaring för att ge alla intressenter möjlighet att bidra med kunskap, synpunkter och goda exempel.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)