Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Oslo skjuter upp tuff miljözon

Oslo skjuter upp inflrandet av en miljözon som skulle kosta bussar som är euro 5-klassade eller sämre 600 kronor om dagen. Foto: Ulo Maasing.

Stadsfullmäktige i Oslo har beslutat att skjuta upp införandet av en lågemissionszon i den norska huvudstaden. Ursprungligen hade man planerat att in föra zonen under början av det här året, men nu är zonen uppskjuten till nästa vinter. Zonen innebär att bussar och lastbilar som är euro 5-klassade eller lägre får betala en avgift på 600 norska kronor om dagen för att köra i zonen, eller 50 000 kronor om året, rapporterar det norska radioföretaget NRK.

För fordon under tolv ton ska avgiften vara hälften, det vill säga 300 NOK per dygn, 4 000 NOK i månaden eller 25 000 NOK för helår.

Oslos miljö- och trafikborgarråd Lan Marie Nguyen Berg säger till NRK att man har lyssnat till Statens vegvesen som har sagt att man har en del utmaningar att lösa när det gäller hantering och tekniska lösningar.

– Men v i har också fått en del synpunkter, särskilt från näringslivet, som säger att man behöver lite mer tid för att klara att ställa om sig. Många har investerat i fordon som bara är lite sämre än Euro 6 och då behöver de lite extra tid. Det har vi lyssnat på, säger Lan Marie Nguyen Berg till NRK Oslo.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)