Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Van Hool bygger bussfabrik i USA

Van Hool planerar att bygga en stor bussfabrik i USA.

Den välkända belgiska busstillverkaren Van Hool planerar att bygga en stor bussfabrik i Tennessee i USA. Produktionen vid den nya fabriken ska komma igång 2020 och vara inriktad på bussar för kollektivtrafik. Bygget av den nya Van Hool-fabriken startar i år. Sedan tidigare är Van Hool väl etablerat på marknaden för turistbussar i USA där man säger sig ha en marknadsandel på cirka 35 procent genom sin amerikanska generalagent ABC Companies.

– Kollektivtrafikmarknaden i USA omfattar 5 000 – 7 000 bussar per år medan den privata sektorns behov av turistbussar är 1 500 bussar om året, kommenterar Van Hool-chefen Filip Van Hool.

Samtidigt har Van Hool inte kunnat komma in på stadsbussmarknaden eftersom amerikanska myndigheter är skyldiga att följa Buy American Act, vilket kräver att bussarna till 70 procent ska vara byggda i USA. Med en egen bussfabrik i landet kommer Van Hool att klara det kravet.

Van Hool bedömer att det finns en stor efterfrågan på bussar för kollektivtrafik i USA. Efterfrågan är större än utbudet och leveranstiderna är långa.

Nu kopierar Van Hool sin framgångsrika satsning för några år sedan på en fabrik i Makedonien där man med lägre löner än i Belgien kan producera bussar för den europeiska marknaden.

Enligt Van Hool kommer den nya USA-fabriken att byggas modulärt vilket gör det enkelt att bygga ut anläggningen i etapper. Från och med 2020 räknar Van Hool med att producera 400 bussar om året med start andra halvåret 2020. Med tiden räknar man med att gå upp i en volym på 1 000 bussar om året, det vill säga samma volym som fabriken i Makedonien.

I en första fas räknar Van Hool med att anställa 450 – 500 personer vid den nya anläggningen men räknar med att efterhand öka personalstyrkan till 1 000 medarbetare.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)