Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elektriskt samarbete mellan Scania och Northvolt

Scsnia och Northvolt ingår samarbete för att utveckla elbussar och ellastbilar. Från vänster: Claes Erixon, chef för forskning och utveckling påp Scania, Scanias vd Henrik Henriksson, Northvolts ordförande Carl-Erik Lagercrantz samt Northvolts vd Peter Carlsson. Foto: Scania.

Buss- och lastbilstillverkaren Scania ska investera närmare 100 miljoner kronor för att tillsammans med den stora batteritillverkaren Northvolt utveckla och kommersialisera battericellsteknik för tunga fordon och för att stödja etableringen av Northvolts demonstrations- och utvecklingscenter.

Scania konstaterar att utvecklingen av elektrifierade fordon går snabbt. Men man anser samtidigt att det för bussar och tunga lastbilar krävs en fortsatt utveckling när det gäller laddinfrastruktur liksom mer robusta, kostnadseffektiva och hållbara battericeller. Det är, anser Scania, nödvändiga förutsättningar för ett brett kommersiellt genombrott för elbussar och ellastbilar.

Dessutom, anser Scania, krävs olika elektriska drivlinor för olika transportlösningar.

– Vi vill göra det enkelt för kunderna att välja hållbara transportlösningar, säger Scanias vd Henrik Henriksson. Elfordon kommer att spela en avgörande roll i övergången till ett fossilfritt transportsystem. Dagens battericellsteknik måste dock ytterligare utvecklas för att motsvara kraven från lastbils- och busskunderna. Vi är övertygade om att vi kan göra stora framsteg genom partnerskapet med Northvolt.

Till skillnad från en rad andra stora busstillverkare har Scania ännu inte någon elbuss i serieproduktion. Till våren ska dock några elbussar från Scania testas i Östersund.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)