Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mat, kultur och ett dygn i Berlin

Peggy Gallert och Catarina Erceg, Visit Berlin tillsammans med Iris Müller och Frederic Foerster från Tyska turistbyrån var värdar på torsdagens branschfrukost med Tyska turistbyrån i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

Ett fyrtiotal deltagare från resebransch, media, bloggare deltog när Tyska Turistbyrån i Stockholm på torsdagen hade sin årliga avstamp inför året. Till skillnad från tidigare års middagar hade man i år valt att satsa på ett frukostmöte på nyöppnade Scandichotellet Downtown Camper i Stockholm. Mot bakgrund av en positiv utveckling för turismen till Tyskland, både globalt och från Sverige, presenterade Tyska Turistbyråns Stockholmschef Iris Müller årets marknadskampanj från turistbyrån, det kulinariska Tyskland.

– Faktiskt har Tyskland idag mer än 290 restauranger som tillsammans har 361 Michelinstjärnor, påpekade hon.

– Och cirka 1300 bryggerier, från stora industriella bryggerier till mikrobryggerier erbjuder mer än 5 000 ölsorter och ölupplevelser berättade Iris Müller.

Om mat- och dryckeskultur är årets marknadsföringstema för Tyskland kommer andra kulturupplevelser att vara nästa års. Då firar Bauhaus sitt hundraårsjubileum.

– Och det handlar inte om något byggvaruhus, utan den största kulturskapelsen i Tyskland under 1900-talet, sa Frederic Foerster från Tyska turistbyrån i Stockholm.

– 1919 startade Walter Gropius Bauhausskolan i Weimar, baserad på idéer om en ny livsstil, en ny arkitektur, konst, design och så vidare.

Bauhaus influenser begränsades inte bara till Tyskland, utan spreds brett internationellt, även i Sverige. Åtskilliga av IKEA:s formgivningsgrepp har sina rötter i Bauhaus, likaså svensk funkisarkitektur. Bauhaus kom nästan att bli synonymt med modernismen.

Från Weimar flyttade Bauhaus till Dessau och senare till Berlin där Bauhausarkivet nu ligger men som för närvarande är under ombyggnad.

Efter en öppningsfestival i Berlin i januari nästa år kommer det nästa år att finna tre jubileumsutställningar som några av inslagen i jubileet.

Dygnet runt i Berlin
Från Berlins turistbyrå, Visit Berlin, deltog Catarina Erceg och Peggy Gallert med en presentation av nyheter och möjligheter i Berlin, 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året.

– Häromveckan hade Berlin varit en stad utan mur, exakt lika många dagar som staden innan dess var delad av muren, påminde Catarina Erceg.

– För oss som bor i Berlin var jubileumsdagen mycket emotionell. Berlin har verkligen gjort comeback. Den delade staden har kommit tillbaka som hel.

– Idag är Berlin verkligen frihetens stad, präglad av mångfald och kreativitet, tillade Peggy Gallert.

På bransch- och medieträffen i Stockholm presenterade de båda företrädarna för Berlin en rad tips och nyheter från den tyska huvudstaden. Ett exempel på det är Hotel Oderberger i stadsdelen Prenzlauer Berg – ett gammalt badhus som har gjorts om till hotell med stor bassäng och allt bevarat.

– På 80-talet, när jag gick i skolan och bodde i Östberlin, beordrades vi dit för att simma. Det var iskallt och hemskt. Nu är det ett fantastiskt hotell, berättade Peggy Gallert.

Den tyska huvudstaden har under den senaste tioårsperioden utvecklats till en kulinarisk storstad och nästa år invigs det återuppbyggda Berliner Schloss mitt i stan, nära Lustgarten och katedralen. Det väldiga slottet skadades svårt under kriget och revs senare av kommunistregimen om ville använda ytan som en paradplats intill DDR:s numera rivna parlament.

Snart kommer också en ny tysk kriminalserie, Babylon Berlin, att börja visas i SvT. Det är en serie som har hyllats stort i alla länder där den hittills har visats och tar tittaren åter till det sena 20-talets dekadenta Berlin.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)