Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekord i bussresor i Sörmland

En av Eskilstunas elbussar. Bussresorna ökar kraftigt i Sörmland och allra mest ökar resandet i Eskilstuna. Foto: Transdev.

Bussresandet i Sörmland slog nytt rekord i fjol. Totalt gjordes det 11,6 miljoner bussresor i Sörmland förra året. Det är en ökning med sex procent, jämfört med år 2016 då 10,9 miljoner resor registrerades. Allra mest ökade bussresorna i Eskilstuna – där var ökningen hela elva procent.

Den stora ökningen i Eskilstuna följer mönstret i Sörmland där resandet allt mer koncentreras till stadstrafiken. Eskilstunas ökning med elva procent kan jämföras med en ökning på en procent för den totala landsbygdstrafiken.

– Utvecklingen på landsbygden har generellt påverkats av att många resenärer istället valt parallellgående regionaltåg. En annan anledning är att vi ser ett minskat resande från och till flyktningboenden vars antal har minskat successivt under året, säger Matthias Pfeil som är analytiker på Sörmlandstrafiken.

Också resandet med regionaltågen fortsätter att öka. Totalt genomfördes runt tre miljoner resor från stationerna i Sörmland.

Samtidigt som bussresandet har ökat har kundnöjdheten minskat. Sörmlandstrafiken har genomfört en NKI-undersökning för den allmänna kollektivtrafiken ombord på bussarna under slutet av 2017. Undersökningen visade att 60 % är nöjda, vilket är mindre än 2016 års undersökning då motsvarande siffra var 67 %.

De fem områden däer resenärernas nöjdhet har minskat som mest är:
Punktlighet, förarnas beteende, huruvida de är trevliga och serviceinriktade, förarens körstil, turtäthet samt rena bussar.

Med anledning av detta kommer Sörmlandstrafiken under året att bland annat öka antalet stickprovskontroller av bussarnas renlighet, utveckla analysarbete och dialog med trafikföretagen kring punktligheten, vidareutbildningar med fokus på service och beteende för samtliga förare i hela Sörmland.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)