Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatta miljonförluster för optimistiskt Hybricon

Hybricons företagsledning är optimistisk trots fortsatta förluster för företaget. Foto: Ulo Maasing.

Den svenska elbusstillverkaren Hybricon fortsätter att blöda i avvaktan på order. Hybricons rörelseresultat för 2017 blev -29,95 miljoner kronor. Det är en förbättring jämfört med 2016 då rörelseresultatet blev -42,9 miljoner. Det framgår av Hybricons bokslutskommuniké som presenterades på måndagsmorgonen.

Rörelseintäkterna blev 9,15 miljoner mot 53,49 miljoner år 2016 och resultatet blev – 30,12 miljoner mot -43,24 miljoner år 2016.

Hybricons vd Johan Suup ser dock ljust på företagets framtid.

– Med flera förbättringar och uppgraderingar av Hybricons system för eldrivna bussar samt stärkta förutsättningar till nya beställningar så finns det all anledning att se optimistiskt på det nya året, skriver han i bokslutskommittén.

Han konstaterar att de problem företaget haft med sina hjulmotorer nu förefaller lösta sedan man bytt leverantör till ZF.

– Sedan slutet av januari har Hybricon använt och testat elbussarnas nya hjulmotorer, och det finns så här långt ingen tvekan om att resultaten är tillfredsställande. Vi har inte märkt av några störningar, och det mesta pekar därmed på att de stora problem vi det gångna året haft med våra hjulmotorer nu är på väg att lösas.

Suup aviserar också nya laddningsstationer och menar att Hybricon är väl positionerat inför kommande upphandlingar av elbussar som klarar vinterklimat. Han ser också stora möjligheter för Hybricon på den norska marknaden.

– Det är därför med självförtroende som vi det kommande året och åren kommer att delta i flera upphandlingar. Intressant är upphandlingarna av nya bussar i Norge och framförallt Osloregionen, där förhandlingarna redan kommit en bit på vägen. Hittills har vi märkt ett stort intresse för Hybricons system och vi ser goda chanser att få del av några av de ramavtal som kommer att slutas med busstillverkare. Totalt handlar upphandlingarna i Norge om ett antal hundra bussar varav en inte oväsentlig del är elbussar. Kan vi få en del av dessa upphandlingar så skulle det betyda mycket för ett bolag som Hybricon, skriver Johan Suup.

– Vi ser också stora möjligheter när det gäller offentliga upphandlingar av nya bussar i bland annat vår hemstad Umeå som kommer att slutföras under våren 2018. Där har Hybricon ett starkt utgångsläge till följd av våra betydande erfarenheter i staden.

– Efter ett 2017 som inte var problemfritt så verkar det som att många bitar nu är på väg att falla på plats. Det gör att vi på Hybricon ser med tillförsikt på det år som nyss börjat med goda möjligheter till nya ordar, skriver Hybricons vd.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)