Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Uppåt men minskad lönsamhet för största busstillverkaren

Daimler Buses ökade sin försäljning kraftigt 2017 men lönsamheten hängde inte med. Foto: Daimler Buses.

Daimler Buses, västvärldens största busstillverkare, ökade sin försäljning kraftigt under 2017. Det framgår av Daimlerkoncernens rapport som presenterades på torsdagsmorgonen. Under 2017 sålde Daimler Buses 28 700 bussar och busschassier globalt. Motsvarande siffra för 2016 är 26 200.

Trots den ökade försäljningen försvagades dock lönsamheten något. Omsättningen ökade visserligen från 4 till 4,4 miljarder euro (cirka 39 respektive 43 miljarder SEK), men rörelseresultatet gick ner från 249 till 243 miljoner euro (2,44 respektive 2,39 miljarder SEK).

Daimler Buses förklarar den ökade försäljningen i antal enheter främst med den ekonomiska återhämtningen i Brasilien som är en viktig marknad för företaget.

På sin kärnmarknad, EU30, det vill säga EU-länderna samt Schweiz, Norge liksom i Brasilien, Argentina och Mexiko fortsatte Daimler Buses att vara marknadsledande.

Under 2018 räknar Daimlerledningen med att nå ett betydligt starkare rörelseresultat för Daimler Buses som ett resultat av en ökad försäljning av bussar och busschassier samt effektivisering i verksamheten.

I Daimler Buses ingår bland annat Setra och Mercedes-Benz bussar.

Daimlerkoncernen som helhet redovisar för 2017 sitt starkaste resultat någonsin. Totalt sålde man 3,3 miljoner fordon (+ 9%) och ökade omsättningen med 7 procent till 164,3 miljarder euro (1 608 miljarder SEK). Nettovinsten ökade med 24 procent till 10,9 miljarder euro (107 miljarder SEK).

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)