Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussresenärer: Ja till wi-fi, nej till bara fötter

Volvo Bussar har intervjuat 6000 passagerare på långfärdsbussar och turistbussar i Europa. Foto: Volvo Bussar.

Nära hälften av bussresenärerna är intresserade av säkerhet och två tredjedelar av passagerarna uppger att de använder säkerhetsbälte när de gör långresor med buss. Det framgår av en omfattande undersökning som Volvo Bussar har gjort i sex europeiska länder där man har intervjuat totalt 6 000 personer.

De intervjuade har rest med turistbuss eller långfärdsbuss i Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien, Frankrike och Sverige. I intervjuerna har resenärerna gett sin syn på vad som krävs för att resan ska bli en positiv upplevelse.

– Genom våra undersökningar kan vi se att de flesta åsikter är gemensamma för passagerare i olika länder men att det också finns en del som skiljer sig åt, säger Niklas Orre, VP Strategy and Product Management på Volvo Bussar.

Undersökningen visar att sova, umgås, kolla på film och läsa är populära sysselsättningar. Därför är det kanske inte så konstigt att bekväma stolar och gott om plats för benen anses vara det absolut viktigaste för en bra resa.

Wifi och säkerhet
Listan över tjänster som passagerarna vill ha tillgång till toppas av en snabbt wifi. Det är något som ganska många, framför allt yngre, kan tänka sig att betala extra för. De allra flesta tycker det är viktigt att kunna köpa något att dricka eller äta ombord. Ett fåtal vill till och med ha möjlighet att slå på stort och beställa en trerätters middag.

Säkerheten värderas genomgående högt. 47 procent av resenärerna vill ha information om bussens säkerhet innan de bokar sin biljett och 66 procent använder säkerhetsbälte under resan. De flitigaste bältesanvändarna finns i Sverige, Frankrike och Spanien.

I undersökningen finns också en hel del att hämta för den som vill hålla sig väl med sina medresenärer.

Råd nummer ett är att inte föra oväsen. Högljudda passagerare anses genomgående vara det som stör mest på resan, hela 79 procent av de intervjuade tycker det.

Råd nummer två, tryck inte knäna mot stolen framför dig. Få saker tycks vara lika irriterande som att få en bakomvarande passagerares knän i ryggen (71 procent).

Starkt doftande mat uppskattas inte heller (50 procent), men här visar italienska passagerare påfallande hög tolerans (25 procent). Svenska resenärer tycks ha lättare att fördra folk som tar av sig skorna, ett beteende som ses med betydligt mindre blida ögon på kontinenten.

– Sammanfattningsvis kan man konstatera att komfort, säkerhet och trevliga medpassagerare har stor betydelse för den som ska resa långt med buss. Alltså, gärna wifi och sköna stolar, men inte vassa knän och bara fötter, säger Niklas Orre.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)