Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen gör tummen upp för nya lagar om resor

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Vi är glada för att de nya lagförslagen både innehåller stärkt konsumentskydd men framförallt även lättnader för researrangörer genom möjligheter till bättre resegarantilösningar. Foto: Ulo Maasing.

Två lagförslag som har stor betydelse för bussföretag och bussresearrangörer får tummen upp av branschorganisationen Sveriges Bussföretag. Förslagen från regeringen gäller en ny paketreselag och en ny resegarantilag. Förslagen lever enligt Sveriges Bussföretag upp till dagens behov. Den nuvarande lagstiftningen har inte hängt med i tiden där resenärernas bokningsmönster har förändrats med internet. Idag erbjuds olika typer av paketresor eller sammanlänkade resor som inte har något lagskydd i dagens lagstiftning.

De nya lagarna är tänkta att träda i kraft den 1 juli. Syftet är att öka skyddet för resenärerna och skapa en bättre fungerande resemarknad genom att sänka inträdesbarriärerna för nya aktörer. Vidare syftar lagförslagen till att harmonisera lagstiftningen inom EU och att göra det möjligt med mindre kostsamma resegarantilösningar för resemarknadens aktörer.

Lagförslagen är i stora drag väl utformade, menar Sveriges Bussföretag i en första kommentar.

– Sveriges Bussföretag har varit med och påverkat hela processen från EU kommissionens framtagande av sitt direktivförslag 2013. Vi är glada för att de nya lagförslagen både innehåller stärkt konsumentskydd men framförallt även lättnader för researrangörer genom möjligheter till bättre resegarantilösningar, säger Sveriges Bussföretags vice vd och branschchef Anna Grönlund.

Paketreselagen
Den stora förändringen i paketreselagen är det utökade konsumentskyddet för fler resenärer som bokar sin paketresa, sin sammanlänkade resa eller sätter ihop sin egna ”paketresa”. Förutom det utökandet konsumentskyddet så ökas informationsansvaret för de som arrangerar paketresor i lagens nya mening.

Det blir även hårdare krav på att researrangören fullföljer den sålda resan.

Mikael Persson, Sveriges Bussföretag: Alla bussresearrangörer måste uppdatera sina villkor. Foto: Ulo Maasing.

– Den nya lagen innebär att alla bussresearrangörers villkor för paketresor, i lagens nya mening, mot sina resenärer måste uppdateras. Som ett första steg att stödja våra medlemmar kommer Jonas Thyberg, advokat och deltagare i den svenska utredningens expertgrupp, att presentera förändringarna på Busstorget 13-14 april, säger Sveriges Bussföretags branschutvecklare för turist- och beställningstrafik Mikael Persson.

Resegarantilagen
Den stora förändringen i resegarantilagen är att möjligheterna att ställa resegarantier utökas jämfört med det nuvarande systemet.

Regeringens förslag, som nu har skickats på remiss till lagrådet, beskriver från statistik mellan 2008 till 2015 att de avsatta resegarantierna, det vill säga de pengar företagen reserverat för att kunna säkra tryggheten för resenärer som valt en paketresa, överstiger utbetalningarna med 6 000 gånger. Med den nya lagen kan nya lösningar möjliggöras för att göra hela resegarantiprocessen enklare och framförallt billigare.

– För bussresearrangörer är detta kanske den största positiva skillnaden mot nuvarande system och regelverk. Sveriges Bussföretag är glada att vi nu via Vector Nordic AB kan erbjuda våra medlemmar en försäkringslösning på resegarantierna som är enkel och kostnadseffektiv, säger Anna Grönlund.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)