Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Göteborgsföretag får stor IT-order till tyska bussar

Tyska DB Regio har lagt en stor beställning hos Göteborgsföretaget Pilotfish. Foto: SPBer/Wikimedia commons.

Det Göteborgsbaserade IT-företaget Pilotfish har fått en stororder från Deutsche Bahns dotterbolag DB Regio. Pilotfish ska installera centrala informationsenheter, så kallade ”Vehicle Communication Gateways”, med tillhörande förardisplayer på 4800 bussar under de närmaste fem åren.

– Det innebär att vi på allvar nu etablerar oss i Tyskland och är ett viktigt steg i vår globala tillväxtstrategi för att utveckla och effektivisera det kollektiva resandet och minska miljöpåverkan runt om i världen, säger Tomas Gabinus, vd för Pilotfish.

Förutom centrala informationsenheter omfattar Pilotfish avtal med DB Regio även leverans av Android-baserade förardisplayer som i realtid kan ge föraren relevant information om exempelvis passagerare, biljetthantering, fordonets position, servicebehov och bränsleförbrukning, beroende på vilka applikationer som operatören själv väljer att koppla till den öppna informationslösningen.

– Vi levererar ett system som innehåller en funktion för att övervaka fordonsinformation i realtid tillsammans med vår applikation för Ecodriving som hjälper föraren att köra mjukare och mer komfortabelt och samtidigt minimera bränsleförbrukningen. Dessutom ingår en funktion som gör det möjligt att centralt läsa av samtliga fordons färdskrivare digitalt istället för att fysiskt ladda ner varje fordons specifika färddata manuellt som ofta sker idag. Det sparar både tid och kostnader, säger Tomas Gabinus.

Redan nu har 1500 informationsenheter installerats av Pilotfish. Dessa är certifierade enligt den europeiska standarden för kollektivtrafiktransporter, ”Information Technology for Public Transport”, ITxPT. Certifieringen innebär en standard för en öppen och kompatibel IT-arkitektur som skapar möjligheter för transportleverantörer, system- och fordonsleverantörer att leverera nytta till resande inom kollektivtrafiken.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)