Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

HG Wessberg har avlidit

Sverigeförhandlingens ledare HG Wessberg har avlidit. Foto: Sverigeförhandlingen.

HG Wessberg, som fram till nyligen ledde Sverigeförhandlingen om storsatsningar på kollektivtrafik, bostadsbyggande och höghastighetståg, har avlidit efter en tids sjukdom, meddelar familjen. HG Wessberg blev 65 år.

Han hade nyligen avslutat sitt uppdrag i Europeiska Revisionsrätten i Luxemburg samt som regeringens förhandlingsman i Sverigeförhandlingen.

HG Wessberg ledde förhandlingen om en utbyggnad av höghastighetståg i Sverige. Men Sverigeförhandlingen hade också i uppdrag att öka kollektivtrafiken, förbättra tillgängligheten och öka bostadsbyggandet i Sveriges tre storstadsregioner, Stockholm, Göteborg och Malmö.

I december förra året överlämnade Sverigeförhandlingen sin slutrapport till regeringen. I samband med det lämnade förhandlingen även över de avtal som man slutit med 20 kommuner och 6 regioner om förbättrad kollektivtrafik i våra storstäder, byggande av 285 400 nya bostäder samt höghastighetståg Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö.

När det gäller kollektivtrafiken i storstadsregionerna innebär Sverigeförhandlingens resultat en rekordstor satsning på hållbara städer som kan växa och utvecklas. Förhandlingarna har lett till avtal om utbyggd kollektivtrafik och cykelåtgärder till en total investeringskostnad på 38,4 miljarder kronor. Det handlar om allt från ny tunnelbanelinje mellan Älvsjö och Fridhemsplan i Stockholm till BRT-lösningar i Skåne och linbana i Göteborg samt totalt 13,8 mil ny cykelbana i våra tre storstadsregioner.

Wessberg har under sitt yrkesliv innehaft en rad tunga poster. Bland annat var han informationsdirektör i försvarsstaben, ordförande för Stockholmsmoderaterna, statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt, generaldirektör för Bolagsverket, vice vd i Svenskt Näringsliv samt vd i Industriförbundet.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)