Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Jätteorder på superbussar från Van Hool till Trondheim

58 dubbelledade superbussar från Van Hool ska nästa år sättas i trafik på Trondheims nya BRT-system. Bild: Van Hool.

Den belgiska busstillverkaren Van Hool har från Trondheim fått sin hittills största order på superbussen Exqui.City, alltså samma bussmodell som används på bland annat MalmöExpressen. Ordern omfattar 58 stycken 24 meter långa dubbelledade hybridbussar om ska köras på HVO och har två drivaxlar.

Det är de två operatörerna Nettbuss och Tide som har beställt bussarna. Nettbuss har beställt 44 bussar och Tide 14. Bussarna ska sättas i trafik på Trondheims nya BRT-system i augusti 2019. De ska trafikera tre linjer i staden, två på vardera cirka 21,5 kilometer och en på omkring 13,5 kilometer. Trafiken körs på uppdrag av trafikhuvudmannen AtB.

De två första bussarna, en till vardera operatören, ska levereras i december detta år och de övriga under perioden mars – juni 2019.

Ordern är den hittills största som Van Hool har fått på Exqui.City. Modellen har hittills sålts i mer än 250 exemplar till elva länder.

Servicen av bussarna ska skötas av Van Hools partner Busnor i Trondheim på ett tioårigt avtal. De båda företagen har ett liknande samarbete i Bergen där två Exqui.City är i trafik sedan 2014.

Tillverkningen sker i Van Hools fabrik i Koningshooikt i Belgien.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)