Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Turister trötta på turister

Sverige är ännu inte föremål för överturism. Bilden visar den svenska montern på ITB-mässan i Berlin. Foto: Ulo Maasing.

En stor, internationell undersökning som det ansedda tyska turismforskningsinstitutet IPK International har presenterat visar att nästan var fjärde internationell turist har känslan att deras destination har alltför många turister. Undersökningen presenterades på den jättelika turistmässan ITB som just nu pågår i Berlin.

IPK presenterar undersökningen varje år på mässan, men nu har man för första gången undersökt vad man kallar ”överturism”. Över hela världen har överturismen väckt protrster från befolkningen och lett till åtgärder från lokala myndigheter.

IPK:s undersökning gjordes i februari i år och visar att 24 procent av alla internationella turister hade en känsla av att det var för många turister på deras resmål. Men bara nio procent uppgav att det påverkade kvaliteten i deras resa negativt.

De resmål som flest turister ansåg vara utsatta för överturism är Mexico City (23 %), Shanghai (22 %), Venedig (20 %), Beijing (19%), Hongkong (18%), Istanbul, Amsterdam oc Florens (samtliga 17%) samt Barcelona (16%).

IPK konstaterar i sin årliga rapport också att 2017 var ett ovanligt starkt år när det gäller internationella resor med Europa i topp både som källmarknad och destination för internationella resor. Globalt ökade antalet utgående internationella resor med 6,5 procent till närmare 1,2 miljarder internationella resor.

IPK:s undersökning World Travel Monitor analyserar utlandsresandet i mer än 60 länder över hela världen.

Storstadsresor ligger i tiden med en ökning på 18 procent i fjol, medan sol- och badresor ökade med nio procent men alltjämt utgör den största marknaden för utlandsresor. Rundresorna i världen minskade med en procent i fjol.

I februari uppgav 37 procent av de internationella resenärer som intervjuades av IPK International att deras resplaner påverkades av internationell oro och terrorism. För ett år sedan var siffran 41 procent. 24 procent uppgav att de ändå avsåg att resa utomlands, men bara till resmål som de betraktar som ”säkra”.

IPK räknar med en fortsatt ökning av den internationella turismen i världen med en ökning på fem procent i år. Starkast väntas ökningen bli i Latinamerika (+7%), följt av Asien (+6%), Från såväl de europeiska länderna och Nordamerika väntas en ökning av utlandsresandet med fyra procent.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)