Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Unikt projekt lockar tiotusentals att åka mer buss och cykel

40 000 anställda i och kring Stavanger har anslutit sig till ett unikt projekt för att åka mindre bil och mer buss och cykel till jobbet. Foto: Elisabeth Tønnesen, Kolumbus.

På tre år har 40 000 anställda i företag och andra arbetsgivare i norska Stavanger och Rogaland Fylkeskommune anslutit sig till ett unikt projekt. Projektet, HjemJobbHjem syftar till att locka bilister att istället jobbpendla med buss, annan kollektivtrafik och cykel, rapporterar Norsk Rikskringkasting, NRK. 300 företag deltar i projektet och erbjuder sina medarbetare kraftigt rabatterade månadskort i kollektivtrafiken: 515 norska kronor.

Tanken är inte att tvinga folk att ställa bilen, utan att gå, cykla eller resa kollektivt när de kan och ta bilen när de måste.

– En jättesuccé, säger kommunikationschefen hos trafikhuvudmannen Kolumbus, Grethe Skundberg, till NRK.

Projektet har röt stor uppmärksamhet, både inom Norge och internationellt.

– Här har man tänkt på vad som fungerar i människors liv. Man har satsat på morötter istället för restriktioner. Ska vi ändra människors resmönster måste vi lägga till rätta för det, säger Elisabeth Sagedal som är kommunikationschef i Norges Automobil-Forbund.

HjemJobbHjem är ett mobilitetsprojekt i Rogaland fylke i Norge där en rad aktörer samarbetar: trafikhuvudmannen Kolumbus, Statens vegvesen, fylkeskommunen (dvs landstinget) samt fyra kommuer, bland dem Stavanger. Till projektet är ett stort antal företag och andra arbetsgivare anslutna. Syftet är att göra det lättare för bilister att välja cykel eller kollektivtrafik till jobbet.

Det gör man bland annat genom att erbjuda anställda i företag som är anslutna till HjemJobbHjem månadsbiljett i kollektivtrafiken för 515 norska kronor. Man kan också låna en elcykel gratis under en vecka.

På företag som är anslutna till HjemJobbHjem har ett hundratal realtidsskärmar satts upp för att göra det lättare för anställda och besökare att ta bussen. Trafikhuvudmannen Kolumbus etablerar också dedikerade hemsidor för de deltagande företagen. Båda tjänsterna är utan kostnad för företagen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)