Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tillgänglighet och social rättvisa i kollektivtrafik

Ett nytt forskningsprojekt ska kartlägga frågor om kollektivtrafik och social rättvisa. Foto: VTI.

Ett nytt forskningsprojekt, ”Rätt Koll”, ska kartlägga läget när det gäller kollektivtrafik och social orättvisa. Bakgrunden är att dålig tillgång till kollektivtrafik bidrar till ökad segregering och socialt utanförskap. Det behöver inte bara handla om att man har långt till hållplatsen eller att bussen går sällan. Svag ekonomi, funktionshinder eller språksvårigheter är faktorer som alla kan försvåra tillgängligheten.

– Det saknas kunskap om hur situationen i Sverige ser ut när det gäller kollektivtrafik och social rättvisa. Vi vill göra en kartläggning och dessutom ta reda på hur man kan skapa en kollektivtrafik som är tillgänglig för alla, säger Jessica Berg, forskare på VTI (Statens Väg- och transportforskningsinstitut).

Forskarna ska undersöka hur personer från utsatta områden i Stockholm och Göteborg upplever kollektivtrafiken. Deltagarna kommer att skriva dagbok om sina resor och fotografera för att beskriva sina upplevelser. De kommer även att bli intervjuade.

– Vi kommer också att genomföra workshops med planerare och representanter från kommunen och personal som arbetar i de aktuella områdena, till exempel personal från skola och polis, säger Jessica Berg.

Syftet är att få fram mer kunskap hur transportplaneringen kan göras mer socialt rättvis samt öka kunskapen om marginaliserade gruppers strategier, erfarenheter och känslor när det gäller användningen av kollektivtrafiken.

Arbetet sker i samarbete med planerare och utförare av kollektivtrafik.

Projekt Rätt Koll finansieras med tre miljoner kronor av K2, Sveriges nationella centrum för forskning och utbildning om kollektivtrafik. K2 drivs och finansieras av VTI, Lunds universitet och Malmö universitet i samarbete med Stockholms läns landsting, Västra Götalandsregionen och Region Skåne.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)