Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kollektivtrafik engagerar unga

Kungsbacka resecentrum. Kollektivtrafik och busskort är frågor som engagerar unga i kommunen. Foto: Ulo Maasing.

Bättre kollektivtrafik och busskort toppar listan bland de förslag som kommit in från ungdomar i Kungsbacka under vårens forum för ungdomsinflytande i Kungsbacka kommun. Under en månads tid har ungdomar i åldern 14 till 20 år kunnat lämna och rösta på förslag på förbättringar i Kungsbacka kommun. Frågor som handlar om kollektivtrafik utgör hälften av förslagen. Det förslag som fått flest röster i vårens kampanj handlar om att ge busskort till alla högstadieelever.

Ungdomsforumet i Kungsbacka heter Barbrobetalar. Det är ett forum för ungdomsinflytande som har funnits sedan 2005 och där ungdomarna får lämna förslag en gång per termin. Kollektivtrafikfrågor är ofta dominerande bland förslagen i Barbrobetalar-kampanjen.

Många av förslagen blir också verklighet – sedan kampanjens start cirka 60 förslag. Flera av de förslag som förverkligats gäller bättre busstrafik och busskort till fler elever.

– Bland annat har gränsen för hur långt från skolan en elev måste bo för att få busskort sänkts från 6 till 4 kilometer. Sedan 2015 har alla gymnasieelever busskort oavsett avstånd från skolan och kortet gäller på fritiden fram till klockan 22, säger Nedim Kirlic, utvecklare på Kultur & Fritid i Kungsbacka kommun.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)