Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ökad försäljning men sämre lönsamhet för största busstillverkaren

Försäljningen av Setra och Mercedes-Benz bussar minskade kraftigt på Daimler Buses tyska hemmamarknad. Foto: Daimler Buses.

Europas största busstillverkare, Daimler Buses (Mercedes-Benz och Setra m fl märken) ökade sin försäljning under det första kvartalet i år med 6 procent till 5 700 bussar och busschassier. Samtidigt minskade såväl omsättning som lönsamhet. Omsättningen gick ner med 8 procent till 850 miljoner euro (knappt nio miljarder SEK) medan rörelseresultatet nästan halverades till 37 miljoner euro (cirka 390 miljoner SEK) mot 72 miljoner euro det första kvartalet 2017. Det framgår av Daimlerkoncernens kvartalsrapport som presenterades på fredagen.

Daimler förklarar det svagare resultatet med högre råvarukostnader samt en ogynnsam produktmix där andelen busschassier ökade i förhållande till antalet kompletta bussar.

Försäljningsökningen berodde främst på att Daimler sålde fler busschassier i Latinamerika utom Mexiko. I EU30, det vill säga EU-länderna samt Schweiz och Norge, sålde Mercedes-Benz och Setra 1400 bussar under det första kvartalet i år, en minskning med två procent jämfört med samma period förra året.

På sin tyska hemmamarknad var det tungt för Daimler Buses med en minskning på 17 procent eller 400 bussar i försäljning under det första kvartalet jämfört med fjolårets tre första månader. Kontrasten är betydande mot Brasilien där antalet sålda enheter ökade med 33 procent, men då handlar det om chassier och inte kompletta bussar. Mexiko backade kraftigt från 700 sålda enheter under kvartal 1 i fjol till 500 i år. I Indien ökade försäljningen från 190 till 340 enheter.

Tongångarna inför framtiden är dock positiva hos Daimler Buses.

Man räknar med att den totala försäljningen av bussar och busschassier kommer att bli avsevärt högre i år än förra året och räknar med en märkbart ökad försäljning i EU30. Även i Latinamerika räknar man med en uppgång. Rörelseresultatet för Daimler Buses väntas bli något över fjolårets.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)