Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Premiär för självkörande bussar i Göteborg

En av de självkörande bussar som sedan i januari rullar i Kista i Stockholm. Den 3 maj är det premiär för autonoma bussar även i Göteborg. Foto: Ulo Maasing.

Efter helgerna, den 3 maj, blir det premiär för självkörande bussar i Göteborg. Pilotprojektet inleds med att bussarna under fyra veckor kör på Chalmersområdet i Johanneberg. Senare fortsätter projektet med trafik på Lindholmen. Att resa med de självkörande bussarna kommer att vara gratis. I ett drygt halvår kommer försöket att pågå.

– Vi vill visa hur vi kan utveckla morgondagens transporter, säger Birger Löfgren på forskningsinstitutet RISE Viktoria, som leder projektet med de förarlösa bussarna.

– Den moderna tekniken kommer att bidra till minskad trängsel i trafiken, mindre behov av parkeringsplatser och dessutom gynna miljön genom att elbussarna både är tysta och fossilfria.

Projektet är en del av regeringens samverkansprogram ”Nästa generations resor och transporter” och finansieras till delar av Vinnova genom Drive Sweden vid Lindholmen Science Park.

Satsningen leds av forskningsinstitutet RISE. Partners: Autonomous Mobility, Chalmers, Chalmers fastigheter, Ericsson, Förvaltnings AB Framtiden, Härryda kommun, Karlastaden, P-bolaget, Sunfleet, Stadsbyggnadskontoret Göteborg, Trafikkontoret Göteborg, Volvo Cars, Västtrafik och Älvstranden.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)