Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Turistbussar allt mer ovälkomna i Amsterdam

Amsterdam inför i år i två etapper tuffa restriktioner för turistbussar i centrala staden. 2020 ska de förbjudas helt. Foto: Ulo Maasing.

Amsterdam, en av Europas populäraste turiststäder, blir i flera etapper allt mer otillgängligt med turistbuss. Redan den 19 mars begränsades tillträdet till centrala Amsterdam för turistbussar och den 22 juli görs ytterligare inskränkningar. Åtminstone i år och nästa år kommer det inte heller att finnas någon möjlighet att söka dispens från inskränkningarna.

Den 19 mars infördes förbud för genomfartstrafik och rundturer med turistbussar i hela centrala Amsterdam, i ett område som i norr begränsas av järnvägen och i övrigt i en halvcirkel från denna vid kanalen Singel.

Undantaget är vad man kallar destinationstrafik, alltså trafik där resenärer får stiga på och av vid vissa turistbusshållplatser inne i förbudszonen.

I juli öppnar Amsterdams nya tunnelbanelinje, nord- sydlinjen. I samband med det begränsas tillgöngligheten för turistbussar ytterligare. Nya, alternativa hållplatser för turistbussar etableras, bland annat så att resenärerna kan byta till kanalbåt.

Åtminstone i år och nästa år kommer inga dispenser att medges från förbuden eftersom staden anser att det skulle kräva alltför stora personalinsatser och bli för dyrt.

Staden anser att en begränsning av trafiken med turistbussar i innerstaden kommer att bidra till att fler ytor öppnas upp för allmänheten. Följaktljgen planerar Amsterdam att införa ytterligare restriktioner för turistbussar innan de helt förbjuds år 2020.

Fler detaljer samt aktuella kartor över begränsningarna finns här på staden Amsterdams hemsida.

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)