Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storaffär i norsk bussbransch: Hongkongfond köper stort trafikföretag

Boreal kör bland annat stadsbusstrafik i Trondheim. Foto: Elisabeth Tønnesen, Kolumbus.

Ett av de största norska buss- och persontrafikföretagen, Boreal, säljs till en infrastrukturfond i Hongkong, Everbright Overseas Infrastructure Investment Fund LP (EOIIF). Hongkongföretaget köper 100 procent av aktierna i Boreal Holding vars dotterbolag har en omfattande lokaltrafik med buss i flera norska län (fylken). Man bedriver också en betydande expressbusstrafik, kör skidbussar, har färje- och snabbfärjetrafik och även viss spårtrafik.

Affären väntas bli genomförd i månadsskiftet april/maj.

Enligt Boreal är EOIIF en långsiktig investerare som planerar att fokusera på en vidareutveckling och tillväxt för Boreal. Boreals struktur, ledning och organisation ska bli oförändrad.

– Det är positivt för Boreal att få en ny, långsiktig ägare med finansiell styrka. Det är viktigt för koncernens ambition om en fortsatt tillväxt inom infrastruktur. Vi vill samtidigt understryka att de nya ägarna kommer att stå för kontinuitet med fokus på våra kärnvärden säkerhet, kvalitet och miljö, säger Boreals koncernchef Kjetil Førsvoll i en kommentar.

– Vi är mycket positiva till ägarskiftet. Det kommer att säkra kontinuitet och trygga arbetsplatser, säger Roger Haagesen, facklig representant i Boreals koncernstyrelse.

Boreal Holding AS äger Boreal Norge AS som genom sina dotterbolag oreal Sjø AS, Boreal Bane AS, Boreal Buss AS og Boreal Travel AS bedriver trafik i hela Norge. Dessutom har man 1§5 fastighetsbolag. Boreal har cirka 2300 medarbetare och en omsättning på 2,7 miljarder norska kronor, det vill säga cirka 2,9 miljarder SEK.

EOIIF fokuserar på infrastrukturinvesteringar i Europa, Nordamerika och Asien Stillahavsområdet, i synnerhet inom transporter, telekommunikation er och förnybar energi. Fondens storlek är cirka en miljard USA-dollar.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)