Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Van Hool bygger bussfabrik i USA

Busstillverkaren Van Hools vd Filip Van Hool.

Den belgiska busstillverkaren Van Hool, som också är välkänd i Sverige, bygger en ny bussfabrik i Morristown, Tennessee, USA. Det tillkännagav Van Hools vd Filip Van Hool på torsdagskvällen svensk tid i samband med ett besök i staden. Fabriken blir Van Hools andra utanför Belgien. Sedan tidigare bygger Van Hool bussar i Skopje, Makedonien. I Morristown investerar Van Hool över 47 miljoner dollar, knappt 400 miljoner SEK. Fabriken kommer att vara i drift under första kvartalet 2020 och ha cirka 600 anställda.

Van Hool räknar med att där producera 400 bussar årligen för den amerikanska kollektivtrafikmarknaden.

Bakgrunden är den så kallade Buy America Act som kräver att fordon som köps av offentliga institutioner, inklusive kollektivtrafik, monteras i USA och till minst 70 procent byggs med komponenter från amerikanska leverantörer. Det stål som finns i fordonen måste till 100 procent vara amerikanskt.

I samband med att planerna offentliggjordes på torsdagskvällen pekade Van Hools vd Filip Van Hool på att företaget har funnits på USA-marknaden i över 30 år och har på den tiden levererat mer än 11 000 bussar till privata företag.

– Vi konstaterar att marknaden för kollektivtrafik, som uppgår till 6 000 – 8 000 bussar om året, erbjuder möjligheter för Van Hool. På grund av Buy America Act har vårt familjeföretag beslutat att etablera en ny fabrik i USA.

De bussar som ska tillverkas i USA kommer dock att designas och utvecklas vid Van Hools huvudkontor i Koningshooikt i Belgien. Medarbetarna i den nya fabriken i USA kommer också att utbildas i Europa under 2019.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)