Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västtrafik ute och cyklar

Västtrafik testar att hyra ut cyklar i Borås. Bild: Västtrafik.

Västtrafik testar nu att erbjuda sina kunder hyrcyklar i Borås. Det hela är ett pilotprojekt i samarbete mellan Västtrafik och Borås stad och kommer att pågå till vintern 2018. Syftet är att lära sig så mycket som möjligt om intresset för hyrcyklar. Ambitionen är att stärka cykelns koppling till kollektivtrafiken.

50 hyrcyklar, varav tio elcyklar, kommer nu att finnas tillgängliga för den som vill upptäcka Borås med cykel. Den primära målgruppen är arbetspendlare, men cyklarna kan även hyras av allmänheten.

– Vi vill göra det enklare för våra kunder att kombinera olika färdsätt och göra hållbara resval. Därför testar vi, i samarbete med Borås stad, möjligheten att hyra cyklar i anslutning till Borås resecentrum. Konceptet är hämtat från Nederländerna där man snabbt och smidigt kan hyra en cykel vid tågstationen, säger Camilla Holtet på Västtrafik.

Borås är en stor inpendlingsort med många arbetsplatser. Totalt kommer 60 personer som arbetspendlar till Borås att delta i en testgrupp för projektet. Syftet med pilotprojektet är att lära sig så mycket som möjligt om intresset för hyrcyklar, hur de används och hur väl tekniken fungerar.

Västtrafiks hyrcyklar är utrustade med elektroniska lås som öppnas med hjälp av mobiltelefonen. För att använda cyklarna behöver man installera en särskild app på telefonen och registrera sig.

I appen kan man se tillgängliga cyklar och även välja att boka en cykel i förväg. Därefter kan man enkelt låsa upp den med mobilen. Cykeln kan sedan användas för resor under hela dagen, men ska återlämnas till Borås resecentrum samma dygn. Priset är 50 kronor per dag för vanlig cykel, 100 kronor för elcykel.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)