Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fara för Nordens största elbussflotta

I konkurrens med sju andra företag har det norska IT-företaget Fara fått en beställning på avancerad IT-utrustning från norska Unibuss till Nordens hittills största flottat av elbussar. Bild: VDL.

Det norska IT-företaget Fara har fått en order på integrerad IT-utrustning till Nordens hittills största flotta av elbussar. Ordern avser utrustning till 40 nya elledbussar från VDL som ska sättas i trafik i den norska huvudstaden under våren 2019. Beställare är bussföretaget Unibuss.

Utrustningen bygger på den senaste standarden för informationsteknologi i kollektivtrafiken, ITxPT som bland andra den internationella kollektivtrafikunionen UITP står bakom. Systemet ska integreras med de system som används av trafikhuvudmannen i Oslo och Akershus, Ruter.

Ordern omfattar bland annat IT-lösningar för bussföraren som i realtid och i detalj kan se sitt schema och sina körningar inklusive eventuella ändringar. Systemet kan sända meddelanden direkt till trafikledningen och passagerarna, liksom information för monitorer, både utomhus och inomhus. Dessutom ska systemet hantera bland annat passagerarräkning och trafikljusprioritering, liksom administrativa funktioner.

De 40 bussarna från VDL är den största enskilda ordern på elbussar hittills i Skandinavien och ingår i Oslos omfattande plan för elektrifierad busstrafik. Avtalet med Fara innebär också att Fara har skrivit ett ramavtal på utrustning till ytterligare 300 bussar under det här året.

Åtta företag konkurrerade om uppdraget från Unibuss.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)