Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya bältesregler för bussar spikade

Transportstyrelsen har nu beslutat om nya regler för hur busspassagerare ska informeras om skyldigheten att använda säkerhetsbälte.

Transportstyrelsen har nu beslutat om nya regler om information om användande av säkerhetsbälte i bussar. De nya reglerna börjar gälla den 1 oktober i år. Information om skyldighet att använda bälte ska ges av bussföraren, annan ombordpersonal, ledsagare eller av den som har utsetts till ledare för en grupp. Det är tillåtet att ge informationen genom förinspelade ljudmeddelanden.

På bussar i beställningstrafik ska information ges på nytt efter varje stopp där passagerare kliver på. Detsamma gäller bussar i linjetrafik på längre linjer med få stopp samt busstransporter som inte utgör yrkesmässig trafik.

Men det räcker inte med muntlig information enligt Transportstyrelsens nya regler.

Information om skyldigheten att använda bälte ska också ges genom ”väl synliga analoga eller digitala skyltar, eller med bilden här intill som ska vara placerad väl synlig vid varje sittplats.

– Vi har haft mycket kontakt med Transportstyrelsen under utredningsarbetet och tycker att de har gjort ett bra arbete under kort tid. Det var inget enkelt uppdrag mot bakgrund av hur regeringen formulerade uppdraget till myndigheten, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd på Sveriges Bussföretag.

De nya reglerna kompletteras med en flera allmänna råd från Transportstyrelsen. Reglerna och råden finns här på Transportstyrelsens hemsida.

1 kommentar »

  1. Bra att man ska ha bällte på sig när man åker buss, men det är svårt att se om aalla har på sig det, barn byter plas så fort bussen stanar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)