Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Turismen i Sverige värd 317 miljarder

Turismen i Sverige ökade kraftigt i fjol – och utländska besökare spenderar allt mer. Foto: Ulo Maasing.

Turismen är en kraftfull ekonomisk motor i Sverige och växte i fjol rejält, rapporterar Tillväxtverket. Omsättningen inom turismen ökade förra året med 7,4 procent till 317 miljarder kronor. Ökningen är den kraftigaste sedan 2006. Turismen bidrog också med 10 600 nya jobb. För bussbranschen är turismen en viktig inkomstkälla.

Den starka tillväxten beror främst på en ökning av de utländska besökarnas konsumtion i Sverige. Den steg med 11 procent jämfört med året innan, visar siffror från Turismens årsbokslut 2017.

De utländska turisternas konsumtion står nu för 42 procent av turismens totala omsättning i Sverige, en ökning från 27,1 procent år 2000. Även de svenska turisternas konsumtion ökar. Uppgången var 4,7 procent i fjol, vilket är den största ökningen på fem år.

Turismen skapar även nya jobb. Sysselsättningstillväxten har varit särskilt stark under de två senaste åren. I fjol tillkom 10 600 jobb. Näringen sysselsätter totalt 175 800 personer (mätt som genomsnittligt antal anställda under året).

I Sverige utgör turismen också en betydande del av Sveriges samlade export. Andelen turism i relation till den totala exporten har under de senaste fem åren ökat från 4,7 procent år 2012 till 6,4 procent i fjol. Turismen är därmed en av de snabbast växande exportnäringarna i Sverige.

– Besöksnäringen är viktig för sysselsättningstillväxten i Sverige. Många unga får till exempel sitt första jobb inom näringen. Men det handlar inte bara om ett första jobb. Det gäller också att få in mer strategisk kompetens för att långsiktigt stärka konkurrenskraften i svensk besöksnäring, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

Så här har omsättningen för turismen i Sverige ökat 2000 – 2016. Löpande prier, miljoner kronor. Diagram: Tillväxtverket.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)