Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Upphandling av stadsbusstrafik måste göras om

Piteå kommuns upphandling av stadsbusstrafiken får underkänt av domstol redan i första skedet. Foto: Ulo Maasing.

Piteå kommun måste göra om sin upphandling av stadsbusstrafiken. Det slår förvaltningsrätten i Luleå fast i en färsk dom där domstolen underkänner kommunens upphandling. Det var samverkansbolaget Centrala Buss i Norrbotten som hade begärt överprövning av anbudsunderlaget eftersom man ansåg att underlaget var oklart. Centrala Buss får nu stöd av förvaltningsrätten.

I vintras inledde Piteå kommun en anbudsupphandling av kollektivtrafiken i kommunen under en period av åtta år. Samverkansbolaget Centrala Buss i Norrbotten begärde dock överprövning av anbudsunderlaget eftersom man ansåg det vara oklart och lämna utrymme för godtycke i bedömningarna av anbuden.

I anbudsunderlaget stod exempelvis att ”mycket stort mervärde ska tilldelas den leverantör som på ett mycket förtroendeskapande sätt har en prissatt marknadsföringsplan för Piteå kommuns kollektivtrafik till en rimlig kostnad”. Underlaget innehöll även skrivningar som ”biljettsystem till rimlig kostnad” och att anbudsgivaren skulle presentera ”innovativa lösningar” samt att ”stort mervärde ska tilldelas det bolag som har smakfulla ideér kring bussarnas interiör och exteriör”.

Centrala Buss ansåg att skrivningarna skulle ge utrymme för godtycke, subjektivitet och dessutom vara omöjliga att beräkna prismässigt.

Förvaltningsrätten instämmer och skriver i sin dom att upphandlingsdokumenten ”är otydligt utformade, lämnar ett alltför stort utrymme för godtyckliga bedömningar och står således i strid med transparensprincipen”.

Enligt den tidsplan kommunen hade skulle upphandlingen varit klar redan under maj i år.

– Vi har ännu inte tagit ställning till om vi ska överklaga förvaltningsrättens dom eller om vi ska gå ut med ett nytt anbud. Vad vi än väljer kommer upphandlingen av trafiken bli minst sex månader försenad, säger Rebecka Granström vid Piteå kommuns inköpsavdelning till Piteå-Tidningen.

Sedan åtta år har Centrala Buss trafikavtalet för stadstrafiken i Piteå. Trafiken körs av två av de företag som ingår i Centrala Buss, Alviks Trafik och Nordbergs Buss i ett gemensamt bolag, Citybuss.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)