Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svagare hemma för största busstillverkaren

Minskad försäljning på hemmamarknaden rapporteras av Daimler Buses. Foto: Daimler Buses.

Europas största busstillverkare, Daimler Buses (bl a Setra, Mercedes-Benz bussar) hade en oförändrad försäljningsvolym under det andra kvartalet i år, jämfört med samma period förra året. Däremot försvagades företagets tyska hemmamarknad. Rörelseresultatet blev betydligt lägre än under andra kvartalet 2017. Det framgår av Daimlerkoncernens delårsrapport som presenterades på torsdagsförmiddagen.

Totalt sålde Daimler Buses 7 500 enheter, helbyggda bussar samt busschassier, under det andra kvartalet, vilket är i nivå med samma tid förra året. I EU30 (EU-länderna + Schweiz och Norge) sålde Mercedes-Benz och Setra 2 200 kompletta bussar och busschassier, även det i samma storleksordning som under andra kvartalet förra året. Men trots att Daimler Buses fortsatt är marknadsledande i Tyskland backade man på sin viktiga hemmamarknad, från 800 sålda enheter andra kvartalet 2017 till 700 i år.

Brasilien lyfte daimler Buses försäljning med 18 procents högre försäljning än i fjol, medan Latinamerika som helhet backade. I Mexiko var nergången påtaglig, medan Daimler Buses fördubblade försäljningen i Indien till 500 enheter under det andra kvartalet detta år.

Rörelseresultatet för Daimler Buses blev 66 miljoner euro (cirka 678 miljoner SEK) under andra kvartalet. Det kan jämföras med 78 miljoner euro (cirka 801 miljoner SEK) under fjolårets andra kvartal.

Trots utvecklingen under det andra kvartalet räknar daimler Buses ledning med att försäljningen i år kommer att bli avsevärt högre än förra året, mätt i antal sålda bussar och chassier. I delårsrapporten ger ledningen däremot ingen prognos när det gäller lönsamheten.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)