Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler unga till fordons- och transportprogrammet

Stockholms Transport och Fordonstekniska Gymnasium är en av de skolor som erbjuder utbildning på fordons- och transportprogrammet. Foto: stfg.

Intresset för gymnasieskolans fordons- och transportprogram ökar kraftigt. Det visar Skolverkets preliminära statistik. Efter samhällsvetenskapsprogrammet är ekonomiprogrammet det mest sökta programmet. Nästan alla yrkesprogrammen hade fler sökande jämfört med förra läsåret. I våras sökte 38 procent av eleverna ett yrkesprogram i första hand, vilket är en ökning med 1,2 procentenheter jämfört med förra året. Mest ökade fordons- och transportprogrammet som hade 900 fler sökande, vilket motsvarar en ökning med 17 procent.

– Att fler väljer yrkesprogram kan bero på flera saker. Det kan vara så att fler har fått upp ögonen för yrkesprogrammen och att de kan ge jobb direkt efter gymnasieskolan. Dessutom kan det ha blivit mer känt att yrkesprogram kan ge högskolebehörighet. Men det kan också vara så att fler elever jämfört med tidigare saknar behörighet till ett högskoleförberedande program och väljer att söka ett yrkesprogram av den anledningen, säger Torun Rudin, chef för gymnasieenheten på Skolverket.

– Vilken härlig nyhet! Vi jobbar långsiktigt och intensivt med transportsektorns kompetensbehov. Att få del av den här positiva statistiken känns som ett kvitto på att branschens arbete ger resultat, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

– Rekryteringsbehovet är mycket omfattande i transportnäringen. Bristen på personal gör att företagen tvingas säga nej till affärer och innebär att företag inte kan växa och utvecklas. Att ungdomars intresse för våra gymnasiala utbildningar nu ökar är naturligtvis mycket glädjande. Men med tanke på transportnäringens rekryteringsbehov krävs en fortsatt och mångårig ökning av antalet platser i utbildningssystemet för att kunna tillfredsställa behovet.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)