Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Långa bussresor minskar i Danmark

Det långväga bussresandet minskar i Danmark.

Långväga bussresor, så kallade fjärrbussresor, minskade i fjol för första gången på många år i Danmark. Nergången var dock liten och bussen är alltjämt ett populärt färdmedel för längre resor i Danmark, rapporterar den danska Trafikstyrelsen.

År 2016 gjordes 1,54 miljoner resor med fjärrbussarna i Danmark, i fjol var det 1,48 miljoner resor. Utvecklingen av resandet under perioden 2006 – 2017 framgår av diagrammet nedan.

Flest passagerare har linjerna mellan Köpenhamn och en rad större städer på Jylland som Århus, Esbjerg, Holstebro och Viborg.

Varje fjärrbusslinje måste godkännas av Trafikstyrelsen. För att bli godkänd får linjen i praktiken inte konkurrera med den trafik som bedrivs i regi av de regionala trafikhuvudmännen, de så kallade trafiksällskapen. Förutsättningen för ett godkännande är att den aktuella linjen sträcker sig över mer än två trafiksällskaps område, eller mer än det område som trafikeras av trafiksällskapet på Själland och öarna eller över mer än det område som omfattas av Bornholms region.

Källa: Trafikstyrelsen.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)