Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny nordisk standard för bussar klar att användas

Nu är den gemensamma, nordiska busstandarden klar.

Nu är den nya, nordiska standarden Bus Nordic klar för användning. Bus Nordic är tänkt att vara den rekommenderade standarden vid upphandlingar av busstrafik i de nordiska länderna och ersätter det tidigare Buss2014. Tanken är att en buss som motsvarar rekommendationerna i Bus Nordic ska accepteras och fungera lika bra i alla nordiska kollektivtrafikorganisationer. Därmed ska Bus Nordic bidra till minskade kostnader vid upphandlingarna och göra det enklare att flytta bussar mellan städer och över gränser.

Tonvikten i dokumentet ligger på att säkra att en gemensam, nordisk standard inte ska hindra konkurrens eller innovation.

– Bus Nordic är efterfrågat och vi märker att det är många som vill ta hänsyn till standarden i sina upphandlingar framöver. Vi hoppas att detta kan driva fordonsutvecklingen framåt och styra mot bussar som tillgodoser passagerarnas behov på ett kostnadseffektivt sätt, säger Elisabeth Andreasson, projektledare för Bus Nordic.

Bus Nordic är inte ett dokument som är hugget i sten, utan meningen är att det kontinuerligt ska anpassas för att stödja förändringar som innovativa lösningar och nya bestämmelser.

För att administrera och utveckla Bus Nordic finns en nordisk grupp bestående av partners inom kollektivtrafiken med representanter från de deltagande huvudstäderna och de nationella branschorganisationerna för kollektivtrafik.

Här kan du ladda ner Bus Nordic på svenska och här kan du ladda ner dokumentet på engelska.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)