Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Omtag i Jönköping för snabbare busstrafik

Bättre framkomlighet och tätare turer ska lyfta busstrafiken i Jönköping. Arkivbild: Ulo Maasing.

Politikerna i Jönköping och Jönköpings Länstrafik har enats om en principöverenskommelse om att förbättra framkomligheten för stadsbussarna, skriver Jönköpings-Posten. Siktet är inställt på en fördubbling av bussresandet till år 2035. Förutom bättre framkomlighet för busstrafiken ska också tätare turer bidra till att locka över bilister till bussen.

För ett år sedan tvingades Jönköping betala tillbaka 27 miljoner kronor som man fått i bidrag från staten eftersom kommunen och länstrafiken inte kunde komma överens om busstrafikens framtid. Nu gör man ett omtag.

– Nu har vi en rimlig chans att vända utvecklingen, säger Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Jönköping, till tidningen.

– Vi måste öka framkomligheten för bussarna och göra separata bussfiler. Det är ett genombrott i relationen mellan kommunen och länstrafiken. Det här är den bästa chans vi har haft på länge för att vända trenden med biltrafiken.

Förutom en dubblering av bussresandet föreslås att länstrafiken ska ta över samtliga hållplatser, att stadsbussarna ska drivas med el eller biogas och att det kan bli fler infartsparkeringar.

I slutet av september ska det hela klubbas i stadsbyggnadsnämnden och senare i höst i både kommunfullmäktige och regionfullmäktige. Därefter inleder länstrafiken sin upphandling av busstrafiken nästa år med trafikstart 2021.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)