Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transdev dubblade lönsamheten

En av Transdevs bussar i trafik för Skånetrafiken. Foto: Liza Simonsson.

Buss-, tåg-och båtoperatören Transdev Sverige AB fördubblade i det närmaste sitt rörelseresultat förra året, från 55,7 miljoner kronor år 2016 till 109 miljoner i fjol. Det framgår av Transdevs årsredovisning som nu har blivit offentlig. Även dotterbolaget Merresor AB ökade sitt rörelseresultat, men blygsamt. Lönsamheten för Merresor tyngs enligt företagets årsredovisning av den anropsstyrda trafiken till och från Arlanda, Flygbussarna Door to Gate.

Merresor är helt inriktat på kommersiell persontrafik med buss och tåg. Inom Merresor körs således ingen upphandlad trafik. Inom Merresor finns Flygbussarna, Door to Gate, Båtbussarna, Snälltåget och Bussakuten.

– Aktiv marknadsföring, bättre intern effektivitet och ett rekordhögt flygresande har lett till en positiv utveckling av det ekonomiska resultatet. Men satsningen Flygbussarna Door To Gate tynger resultatet, skriver företaget i årsredovisningen.

Flygbussarna Door To Gate tynger resultatet för Merresor där Transdev Sveriges kommersiella trafik ingår. Foto: Ulo Maasing.

Merresors årsomsättning har ökat kraftigt från 2016 till 2017, men lönsamheten har bara ökat marginellt. Omsättningen 2016 var 699,7 miljoner kronor och 2017 802 miljoner, alltså mer än 100 miljoner högre. Men samtidigt ökade rörelseresultatet med blygsamma halvannan miljon, från 104,9 miljoner år 2016 till 106,4 miljoner år 2017.

Resultatet efter finansiella poster blev 106 miljoner, medan sista raden (årets resultat) blev -729 000 kronor. Det beror på att Merresor skickade 107 miljoner kronor som koncernbidrag till sina ägare.

För Transdev Sverige innebar 2017 att man förbättrade sin lönsamhet påtagligt, även om vinstmarginalen är liten.

Från ett negativt resultat 2015 (-11,7 miljoner kronor) och 2016 (-3,4 miljoner) ökade Trandev Sverige sitt resultat till 26,6 miljoner förra året. Det är knappast några stora pengar om man ser till att omsättningen ökade från 2,59 miljarder kronor år 2016 till 2,98 miljarder i fjol.

Resultatet efter finansiella poster ökade från 43,5 miljoner 2016 till 87,2 miljoner till 87,2 miljoner förra året.

Transdev Sverige skickade 109,6 miljoner i koncernbidrag till sina ägare vilket förklarar varför resultatet blev relativt litet trotsett starkt förbättrat rörelseresultat.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)