Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Billigare för studenter, barn och seniorer i Blekinge

Blekingetrafiken inför en ny prismodell nästa år. Foto: Ulo Maasing.

Styrelsen för Region Blekinge beslutade på onsdagen om en ny pris- och produktmodell för kollektivtrafiken i Blekinge. Den nya modellen gör att det blir billigare för studenter, barn och seniorer att åka buss och tåg i Blekinge.

Det nya biljett- och betalsystemet för kollektivtrafiken i Blekinge lanseras den 4 mars nästa år.

De nuvarande resekorten fasas successivt ut i december 2019. Utvecklingen av det nya systemet görs i samarbete med Skånetrafiken och Östgötatrafiken.

Den största nyheten är nya rabatter för studenter, barn och seniorer (över 65 år) samt att en tillsammansbiljett införs. Barn upp till 20 år får 40 procents rabatt på alla produkter och seniorer och studenter får 25 procents rabatt. I nuvarande system får studenter endast rabatt på periodkort. Tillsammansbiljetten ger 25 procents rabatt, om man är två eller flera som åker, och gäller utöver de andra rabatterna.

Är man exempelvis fyra studenter som reser tillsammans får man både 25 procents rabatt per person och 25 procent på den totala kostnaden. Dessutom införs 24-timmarsbiljetter som gör att resenärer kan åka hur mycket som helst under 24 timmar, till ett fast pris.

De nya rabatterna kommer börja gälla den fjärde mars nästa år i samband med att den nya appen lanseras. Mobiltelefonen kommer att få en central roll i det nya biljett och betalsystemet.

De allra flesta resenärer bedöms komma att betala sin resa via appen i telefonen. Men det fungerar inte för alla. När resekorten har avvecklats i december 2019 kommer det även bli möjligt att betala med kort, antingen sitt eget kontokort eller ett nytt resekort från Blekingetrafiken.

För att finansiera de nya rabatterna kommer rabatten på reskassan sänkas från 20 till 10 procent i samband med att appen införs.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)