Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hållbara bussar prisades

Trådbuss för trådlös körning. Iveco Crealis var en av de bussar som på onsdagen fick pris som sustainable Bus of the Year. Foto: Ulo Maasing.

Tre bussar fick på onsdagen på IAA-mässan i Hannover ta emot priset Sustainable Bus of the Year, Årets Hållbara Buss. Det var Volvos nya turistbuss 9900, Mercedes-Benz Citaro Ü Hybrid (som tidigare prisats som Årets stadsbuss) samt Ivecos 18-meter ånga elbuss Crealis som kan köras som såväl trådbuss som batteribuss.

Priset är inte bara fokuserat på bussens miljöprestanda utan beaktar en rad olika hållbarhetsaspekter, som säkerhet, komfort, ljudnivå, återvinningsbarhet och tillverkarens generella miljöengagemang.

Även Mercedes-Benz Citaro Ü Hybrid prisades.Samma dag hade bussen belönats som Årets stadsbuss. Foto: Ulo Maasing.

Sustainable Bus Award instiftades 2016. Vinnarna utses av en jury med representanter för bussfacktidskrifter i sju europeiska länder.

I sin motivering för priset till Iveco Crealis skriver juryn bland annat att laddningslösningen, där bussens batterier laddas när den kör under luftledningar (In Motion Charging, IMC), gör det möjligt för bussen att köra elektriskt äv en när det inte finns några luftledningar eller laddstationer. Kombinationen av luftledningar med ett litet batteri ombord på bussen minskar kostnader och tekniskt komplexa lösningar, och ingen tid går åt till laddning av bussen.

När det gäller Citaro Ü Hybrid konstaterar juryn att den har en garanterad drivmedelsförbrukning som är 8,5 procent lägre än på en buss med förbränningsmotor för en måttlig extrakostnad.

Nya Volvo 9900 fick priset i turistbussklassen. Foto: Ulo Maasing.

Om Volvo 9900, som fick priset i turistbussklassen, skriver juryn bland annat att bussen bygger på en hållbarhetstanke som innebär att den hos allmänheten skar en positiv bild av kollektivt resande och därmed stimulerar till detta.

–Att få ta emot Sustainable Bus Award 2019 är väldigt hedrande. Valet av vinnare visar att juryn verkligen sett till helheten i sin bedömning. Med en mycket god bränsleeffektivitet, branschledande säkerhet och en högklassig miljö för både förare och resenärer ger Volvo 9900 våra kunder bästa tänkbara förutsättningar för en långsiktigt hållbar och lönsam verksamhet, säger Ulf Magnusson, Europachef på Volvo Bussar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)