Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Upphandlad trafik spar miljardbelopp åt det offentliga

Anbudsupphandlingar av busstrafik spar miljardbelopp åt det offentliga enligt en norsk rapport. Foto: Ulo Maasing.

Anbudsupphandlingar av busstrafik spar över en miljard kronor om året för de norska landstingen, fylkeskommunerna. Det skriver två ledande företrädare för den norska bussbranschen i en debattartikel i den norska affärstidningen Dagens Næringsliv, Jofri Lunde och Jon H Stordrange, vd, båda i den norska bussbranschens organisation NHO Transport. De stöder sina slutsatser på en rapport från konsultföretaget Vista Analyse AS.

Anbudsupphandling av busstrafik är både kostnadsbesparande och leder till en ändamålsenlig tjänsteproduktion i en samhällsnyttig bransch, skriver Jofri Lunde och Jon Stordrange.

Enligt rapporten, som Vistra Analyse har tagit fram på uppdrag av näringslivsorganisationen NHO, har uppdragsgivaren nödvändig kontroll över trafik och kvalitet, samtidigt som denna knappast hade varit bättre än om den hade drivits i offentlig regi.

Enligt rapporten har branschen i Norge genom anbudsupphandlingarna uppnått effektiviseringsvinster på tio procent per passagerare sedan 2010, jämfört med om det offentliga hade kört i egen regi.

Eftersom de norska fylkeskommunerna betalar ungefär 11 miljarder norska kronor (12 miljarder sek) om året för den upphandlade busstrafiken handlar det om en årlig besparing på en dryg miljard i skillnad mot om trafiken hade körts i egen regi.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)