Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Spårvägschefer i Göteborg får sparken

Två chefer vid Göteborgs Spårvägar, därGS Buss ingår, sparkas. Foto: Ulo Maasing.

Två chefer vid kommunägda Göteborgs Spårvägar, därGS Buss ingår, får sparken, uppger Göteborgs Stadshus AB som är moderbolag till Göteborgs kommunägda företag. Bakgrunden är att det under våren och sommaren i år kom in ett antal ärenden till Göteborg Stads visselblåsarfunktion om påstådda missförhållanden inom Göteborgs Spårvägar AB.

Tre av ärendena avskrevs utan vidare åtgärder. Samtidigt beställde Göteborgs Spårvägar den 26 april en extern utredning från revisionsfirman KPMG för att få en oberoende granskning av de påstådda missförhållandena. Under utredningens gång har två chefer blivit avstängda. En av dessa ville tumma på säkerhetsreglerna i spårvägstrafiken.

Under utredningen har flera medarbetare och chefer blivit omnämnda, enligt ett pressmeddelande från Göteborgs Spårvägar. I KPMGs rapport är det särskilt tre chefer inom samma affärsområde som lyfts fram. Koncernledningen har utifrån detta bedömt att de två chefer som idag är avstängda inte kommer att återgå till sina nuvarande befattningar.

Göteborgs Spåvägar kommer nu omgående att inleda ett arbetsrättsligt arbete samt inleda förhandlingar med facket.

Enligt Göteborgs spårvägar visar KPMG:s utredning också ett behov av att tydliggöra de regelverk som finns inom bolaget när det gäller inköp och upphandling, rekrytering samt regler och rutiner kring säkerhet.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)