Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbuss från Solaris för färjepassagerare i Ystad

Solaris har levererat sin första helelektriska nya Urbino 12 i Sverige. Köpare är Ystad hamn. Foto: Solaris Sverige.

Den polska busstillverkaren Solaris, som är en av de ledande leverantörerna av elbussar i Europa, har nu levererat sin första nya Urbino 12 Electric i Sverige. Det är en buss till Ystads hamn för transport av färjepassagerare mellan fartyg och färjeterminalen. Bussen är specialinredd för att ha en större kapacitet för såväl stående passagerare som för bagage.

Den tolv meter långa bussen drivs med en portalaxel med två elmotorer på vardera 125 kWh. Eftersom bussen endast kör korta sträckor har den en batterikapacitet på 58 kWh och laddas nattetid via en inbyggd laddare.

Inredningen av låggolvsbussen skiljer sig en hel del från vanliga stadsbussar, även om luftkonditionering, LED-belysning och videoövervakning ingår i utrustningen. Passagerarutrymmet är anpassat för att skapa fler ståplatser och utrymme för bagage, dels över de främre hjulhusen, dels längst bak i bussen.

I utrustningen ingår ett skandinaviskt värmeisoleringspaket som ska minska energiåtgången och öka komforten för passagerarna vid kallt väder. När batteriet laddas nattetid slås dessutom en särskild värmare till varje dag klockan 5.00 så att bussen invändigt håller önskad temperatur klockan 6.00, beroende på årstid. Därmed minimeras behovet att använda energi från batteriet för att värma eller kyla bussen under trafiktiden.

Solaris har de senaste åren levererat en rad bussar för specialtrafik. Åtta bussar till hamnen i grekiska Pireus, blodbussar till flera polska städer, ledningsbussar till räddningstjänsten och till och med en rullande skönhetssalong samt en rullande bio. Dessutom har man levererat flygplatsbussar till flygplatser i Poznan, Warszawa, Paris, Hamburg, Oslo, Madrid, Barcelona och Mallorca.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)