Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storsatsning på bränslecellsbussar

Tankstation för bränslecellsbussar i den belgiska staden Antwerpen. Foto: Nel Hydrogen.

Danmark, Storbritannien och Lettland får stöd från EU för en storsatsning på bränslecellsbussar. totalt handlar det om 600 bussar, varav 2 00o ska sättas i trafik i Danmark. De första bussarna kommer att rulla på danska gator år 2020.

Totalt skjuter EU inom ramen för programmet Connecting Europe till 40 miljoner euro (cirka 416 miljoner SEK) till satsningen på bränslecellsbussar i de tre länderna.

För Danmark innebär satsningen inte bara ett stort antal bränslecellsbussar i kollektivtrafiken. Tankstatione för samtliga 600 bussar i de tre länderna ska också tillverkas i Danmark, hos NEL Hydrogen solutions fabrik i Herning. Företaget är norskägt och arbetar med bränslecellsteknik och infrastruktur.

Till nyhetsbyrån Ritzau säger Jacob Krogsgaard, vice vd i NEL, att priset för bränslecellsbussar snart kan pressas till en nivå som gör bussarna konkurrenskraftiga med konventionella alternativ.

En tankning på tio minuter räcker för att en bränslecellsbuss ska klara en dags trafik. Bussarna kan till och med fungera som renare av stadsluften.

– Bränslecellerna använder vätgas och syre från luften för att producera elström. I den processen rensar de faktiskt luften från de skadliga partiklar som släpps ut av förbränningsmotorer som drivs med fossila drivmedel, säger Jacob Krogsgaard.

Med 200 bränslecellsbussar i trafik räknar det danska energi- och klimatdepartementet med att man når en årlig minskning av koldioxidutsläppen på 14 000 ton.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)